torsdag 16 juni 2011

"Stömmingsmetod" och grundlagsutskott

Ålands riksdagsledamot har genom tiderna utvecklat en tradition att förhålla sig neutralt till rikspartierna. Trots, eller kanske tack vare det, finns goda exempel på att samarbetet med olika grupper och i svenska riksdagsgruppen ( Ålänningen + Sfp ) varit fruktsamt.
Morfar Evald (Häggblom, riksdagsman i många år) lade grunden för ett förhållningssätt som gick ut på neutralitet och samarbetsanda. Han svarade själv på frågan om partitillhörighet vid en intervju " jag är varken höger eller vänster , snarare tvärtom..."
Han var också känd som en envis samarbetspolitiker som bet sig fast i frågorn tills han fick sin vilja fram. Ingen stod i längden emot övertalningsivern. Ofta behandlades fiskefrågor och bland annat strömmingspriser i riksdagen, svårt att tänka sig i dessa EU tider! Morfars taktik brukar vi därför kalla "strömmingsmetoden".
Evald fick också en plats, på egna meriter, i grundlagsutskottet och sedan dess har riksdagsledamöterna genom egen kraft erhållit den för Åland viktiga utskottsplatsen.
Ålänningens plats i grundlagsutskottet är viktig och kunde vara oberoende av partpolitiskt taktikerande.Bästa sättet att nå det målet är knappast att skicka en lagmotion med posten till Helsingfors. Öppna istället en diskussion på talmansnivå och inled förhandlingar mellan parlamenten! Landskapsregeringen medverkar gärna i dessa förhandlingar.
Nuvarande situation kunde räddas genom att åländska partier som sägs ha goda kontakter till rikspartier, vilka på grund av sin storlek har flera platser i grundlagsutskottet, övertygar sina kollegor i riksdagen. Eftersom riksdagsledamotens ersättare är socialdemokrat har socialdemokraterna ett särskilt stort ansvar för att trygga Ålands plats i grundlagsutskottet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar