fredag 5 augusti 2011

Fanatism en grund för extrema rörelser

Det har gått två veckor sedan den fruktansvärda massakern i Norge. Fortfarande har jag inte förstått och det är ofattbart att något sådant händer , att extrema åsikter leder till ett sådant hat och en sådan grym handling.
Vi alla påminns om värdet av vårt demokratiska system och vikten av att försvara det öppna och mångfasetterade samhället.
Vi måste stå upp och motverka extrema åsikter oberoende om de är vänster eller högerinriktade. Men vi ska också vara vaksamma på att bemöta fanatism och granska sektbeteenden. När åsikter blir för starka, när det blir "för mycket" slår det lätt över till fanatiskt tänkande som är en grund till olika extrema rörelser.
I vår egen politiska debatt understryks motsättningar. Det finns "vår sida" och "de andras sida". Vi har alla oberoende sida ett ansvar att se till att debatten förs på saklig nivå och också visar på mångfalden och kompliciteten i samhällsfrågorna som debatteras. Jag tycker alla partier borde undvika de svart-vita enkla budskapet de populistiska utspelen och slagorden som trots allt ofta förekommer och som är ägnat attskapa motsättningar i samhället. Politik är mångskiftande och för vårt demokratiska system vidare. Vi har ett stort ansvar vi politiker!
Vi liberaler tar vårt ansvar och kommer att ha en diskussion kring de här frågorna redan på vårt sommarmöte i kväll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar