fredag 8 april 2011

Hembygdsrätt och integration

En intensiv vecka går mot sitt slut. Jag har bland annat varit en sväng till Helsingfors för möte med ålandsministern och deltagande i redarföreningens årsmiddag. Trevlig tillställning och ett bra möte med Astrid Thors.  Det märks att riksdagsvalet är nära förestående och rikspolitikerna hinner inte med mycket övrigt än kampanjande. Ändå gav ålandsministern mig av sin dyrbara tid för att diskutera några aktuella frågor vilket åter visar beredvilligheten som finns hos ålandsministern.

I landskapsregeringen är stora frågor på agendan.
Jordförvärvsförordningen vill vi liberaler ändra så att strandskyddet inte ska vara avhängigt av jordförvärvstillstånd utan följa av kommunernas planering. Ett förslag har skickats på remiss till kommunerna och jag hoppas att det, trots att det är en politiskt knepig fråga, ändå ska omfattas av majoriteten av remissinstanserna.

Samtidigt arbetar vi också med att ändra lagen om hembygdsrätt så att bl.a de studerande ska kunna vara skrivna en längre tid utanför Åland utan att förlora sin hembygdsrätt. Idag förlorar alla sin hembygdsrätt efter fem år. Det har visat sig vara knepigt att särbehandla de studerande. En lösning kunde vara att förlänga tiden för samtliga ålänningar som flyttar från Åland med tre år. Alltså att den som flyttar från Åland får behålla hembygdsrätten upp till åtta år. Då hinner en studerande klara av studierna och kanske också pröva på att jobba ett tag innan flyttlasset går tillbaks till Åland. Det här skulle också vara en signal till andra ungdomar att de gärna får åka bort ett längre tag för att pröva sina vingar men att vi gärna vill att de återvänder. Liberalerna vill gå vidare med ett sådant förslag  men jag konstaterar att det är en synnerligen komplicerad fråga för flera andra partier. För att genomföra en lagändring krävs en bred politisk överenskommelse och det återstår att se om flera partier stöder tankarna.

Veckans besök gick idag till Medis där vi särskilt hade focus på integrationsfrågor. De projekt som Medis håller igång och som delvis finansieras via landskapets budget är av stor betydelse för landskapets samlade integrationspolitik. Det är viktigt att Medis också i framtiden ges goda förutsättningar att fortsätta med sin verksamhet och möta det stora behov som finns hos nya ålänningar.
Mitt jobb är väldigt ofta roligt och upplyftande. Så kändes det idag när jag mötte ledning och personal från Medis och när jag också fick tillfälle att träffa studerande från många olika länder. Vi har anledning att glädja oss åt att de , tillsammans med andra inflyttade, valt Åland som boningsort. Jag ser fram emot en fortsatt utveckling där vi ålänningar välkomnar nya ålänningar och där vi tillsammans utvecklar vårt samhälle som ett öppet och mångkulturellt Åland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar