onsdag 27 april 2011

inskränkt självstyrelsepoltik

Slopa Styrelseregeln! Utropar Ålandstidningen på dagens ledarplats. Jag håller inte alltid, om inte till och med sällan med Lampi men den här gången ger jag honom rätt.
Det handlar alltså om näringsrätten och ett behov av en modernisering, en modernisering som jag och liberalerna föreslagit i olika sammanhang. Näringsrätten sägs vara ett språkskydd men i verkligheten är den snarare ett konkurrensskydd.
I en parlamentarisk kommitte´ där alla partier deltog skrev en majoritet bestående av alla de andra partierna utryckligen att " målsättningen är att näringsutövningen på Åland ska handhas av ålänningarna själva för att långsiktigt kunna upprätthålla och garantera sysselsättningen och försörjningen för den fast bosatta och svenskspråkiga lokalbefolkningen....osv.
Liberalerna stödde inte det här och skrev i sin reservation att " utgångspunkten för det åländska näringslivet är frihet att idka näring och lika konkurrensvillkor i en allt mer internationell och global marknadsekonomi. Kommunikationsspråket med myndighheter och allmänheten på Åland ska vara svenska. För att idka näring på Åland ska krävas anmälan som visar att verksamheten uppfyller språkkrav och andra uppställda villkor. Företags ledning och styrelsesammansättning är en fråga för ägaren."
Nu börjar flera närma sig den liberala linjen , särskilt när det gäller styrelsens sammansättning. Så småningom kommer förnuftet att segra också på den här punkten. Lampi har i alla fall hamnat rätt för en gångs skull!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar